Column web
Image default
Computers / Internet / Searching

Plaatsing van je hengels

Het plaatsen van je hengels kan veel verschil uitmaken bij de beetregistratie. Het vissen met de winckelpicker of feeder is daar wellicht wel het meest toonaangevend in. Als de vislijn van de voerstek niet in een hoek naar de voerstek wijst, dan komt een aanbeet niet (goed) door. Maar ook bij het statische vissen met loodmontages op bijvoorbeeld snoek, barbeel en karper maakt het wel degelijk verschil hoe de hengel ten opzicht van de voerstek wordt geplaatst. In dit blog geven we hier enkele tips over.

 

Slappe lijnen

Vis je met slappe lijnen, dan is het verstandig om de toppen van de hengels schuin omhoog te plaatsen. Door deze opstelling is snel aan de slappe lijn te zien of er verschil in spanning is waar te nemen. Dit is een indicatie dat het lood mogelijk is opgepakt. 

 

Ruimte op je stek

Naast een goede beetregistratie, is het bij het plaatsen van de hengels ook belangrijk dat je ruimte hebt om de vis af te drillen. Als de hengels precies op het midden geplaatst worden van een redelijk krappe stek, is de kans groot dat tijdens het drillen de andere vislijn wordt opgepakt, Kies er dan voor om de hengels te plaatsen aan één van de zijden van de stek. De hengel die het meest in het midden van de stek gevist wordt kan eventueel met toplood gevist worden. Hierdoor kan de vis over de andere vislijn gedrild worden. Het nadeel van toplood is wel dat de beetregistratie minder is. 

 

Bootvissen

Bij het bootvissen is plaatsing zeer belangrijk. Zo zal hij enige golfslag rekening gehouden moeten worden met de vele loze piepen uit de pieper. Het is dan verstandig om de wakers van op de vislijn aan de voorkant van de piepers te plaatsen. Bij een teruglopen is de beetregistratie niet te horen uit de pieper, maar wel goed waar te nemen. Dit vraagt wel de nodige aandacht om de wakers in de gaten te houden.

 

Ruimte tussen de hengels op de steunen

Zelf heb ik enkele grote Penn vismolens die best wel wat tussenruimte kunnen gebruiken. Als deze te dicht op elkaar liggen, sla ik bijna twee hengels van de steunen af. Toch wel prettig als de buzzer-bar dan net wat breder is, of dat de losse steunen wat verder uit elkaar staan.

https://www.sportvisgigant.nl/