Column web
Computers / Internet / Searching

Wat is een lymfoedeem?

Je hebt het vast wel eens ooit gezien. Een soort strakke kous om iemands arm heen, vaak in een monotone kleur zoals blauw. Maar waar het voor is, weet je niet. Het is een Compressie armkous, ook wel een Compressiekous genoemd. Dit is een medisch hulpmiddel tegen een lymfoedeem, een erg pijnlijke en vervelende ziekte. Bij een lymfoedeem zijn de lymfeklieren niet in staat om de stoffen die daar in zitten, goed door het lichaam te verspreiden. In de lymfeklieren zitten witte bloedcellen, die tegen bacteriën en virussen vechten. Daarnaast verwijderen ze afvalstoffen in je lichaam. Ten slotte helpen ze tegen de verspreiding van een infectie in het lichaam. Door de witte bloedcellen blijft de infectie tot 1 plek in het lichaam beperkt, in plaats van dat het overtrekt naar andere gedeelten van het lichaam. Het is dus belangrijk voor je lichaam dat de doorvoer van witte bloedcellen in de lymfeklieren goed gaat. Bij een lymfoedeem gebeurt dit niet en kunnen er ophopingen ontstaan. De lymfeklieren gaan dan opzwellen en zo ontstaat er een soort bult. Dit kan erg pijnlijk en weerstand verlagend zijn.

Hoe kan dit eigenlijk komen, dat de lymfeklieren de witte bloedcellen niet goed meer doorvoeren? Dit kan aangeboren zijn. De lymfeklieren zijn dan bij geboorte al beschadigd waardoor de doorvoer van goede stoffen niet goed gaat. Daarnaast kan het ook door de bestraling bij een kankerbehandeling komen. Hierdoor worden de lymfeklieren van buiten af beschadigd en kan ook een lymfoedeem voorkomen. Voor die mensen is het natuurlijk extra zuur, want die waren eindelijk genezen van hun kanker, en dan hebben ze weer iets onder de leden.

De oplossing voor een lymfoedeem is eigenlijk heel simpel. Wanneer je gewoon altijd je armkous draagt, gaat alles goed. Het is vervelend dat het zo zichtbaar is en dat je er de rest van je leven mee moet leven, maar er valt gelukkig mee te leven.

https://www.lymphedivas.eu/