Column web
Computers / Internet / Searching

Wat is spuitgieten

Er worden diverse soorten kunststoffen toegepast bij kunststof spuitgieten. Spuitgieten is een productiemethode die ervoor zorgt dat het kunststof in de gewenste vorm wordt geproduceerd. Deze techniek resulteert dus in een kunststof productontwerp met een zeer nauwkeurige vorm. Deze producten hebben hierdoor ook nauwelijks tot geen nabewerking nodig.

Kunststof spuitgieten is een discontinu proces. Door middel van hoge druk en temperatuur wordt er vorm gegeven aan (vaak) thermoplastische kunststoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een soort mal, waarin de vormgeving uiteindelijk plaats vindt.

Het spuitgieten met kunststoffen kent veel voordelen. Er zijn verschillende soorten kunststoffen, waarvan elk hun eigen materiaaleigenschappen heeft. Spuitgieten zorgt ervoor dat er snel grote aantallen geproduceerd kunnen worden (massafabricage). Daarnaast biedt het veel vrijheid in het productontwerp. Het is een relatief goedkope productmethode (mits er voldoende aantallen geproduceerd worden). De producten hebben daarnaast, zoals hierboven al genoemd, vrijwel geen nabewerking nodig. Kunststoffen zijn gemakkelijk in te kleuren en ze zijn eenvoudig schoon te maken. Ook roesten of rotten kunststof producten niet.

Naast dat er verschillende kunststoffen gebruikt kunnen worden, zijn er ook verschillende technieken die toegepast kunnen worden. De meest bekende technieken zijn:

Compact spuitgieten: de machine smelt bij deze techniek kunststof korrels door verwarming en wrijvingsenergie. Onder hoge druk spuit de machine vervolgens kunststof in een gekoelde mal. Wanneer deze afgekoeld is gaat de mal open en zullen de producten eruit gehaald worden.

Spuitgieten met gasinjectie: deze techniek wordt gebruikt om holle producten te maken. Er wordt gebruik gemaakt van kunststof en stikstof. De stikstof wordt geïnjecteerd waardoor het gas de kunststof tegen de wanden van de mal drukt. Hierdoor ontstaat de holte.

Tweecomponenten spuitgieten: deze techniek wordt gebruikt als er twee of meer kunststofmaterialen één product moeten vormen. Het eerste materiaal wordt hierbij in de holte gespoten. De holte wordt hierna gewijzigd, zodat het tweede materiaal in de holte gespoten kan worden.

https://bpo.nl/